Intre real si virtual..o alegere dificila!

Discutam acum cateva zile un cu prieten despre imersia virtualului in real, despre un posibil impact avut si la ce ne-am putea astepta intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Era o discutie de cafea, cum imi place mie sa spun…light.
Ii spuneam ca, deocamdata, exista bariere, fracturi sau linii care delimiteaza cele doua “lumi”. O actiune virtuala ramane astfel in contextul initierii, desfasurarii si finalizarii ei in virtual. In schimb, ceea ce are contact cu realul devine un soi de hibrid: spatiul online este utilizat precum un panou de anunt, iar actul ca atare se desfasoara in realitate, daca se desfasoara si nu intervine ceea ce psihanalistii ar numi defulare. Ca atare, un protest anuntat pe Facebook si derulat in realitate este o actiune anuntata prin intermediul unui spatiu, utilizat drept ustensila, si realizata in realitate. Sigur ca exista un impact social, relevant fie el si pentru acei cetateni virtuali ai tarii virtuale (cybercitizen). Deocamdata, spun eu, vorbim despre impact social al virtualului in real, insa, cine stie, curand granitele dintre cele doua numite lumi se vor sterge, se vor disipa sub ochii mei si ai tai si nu vom mai putea sti cert unde ne aflam. Mediul este mesajul? Uitati de asa ceva, l-as completa cu: mesajul este mesaj, pe cine intereseaza mediul? (Franco Mates). Mai multe nu va mai spun, veti afla mai multe despre astfel de chestiute din viitoarea mea carte. Ramaneti prin zona…nu va fi ceva in formatul clasic 🙂

Acum, sa revin asupra chestitie care m-a facut sa scriu cele de mai sus. Un filmulet conceput de niste studenti din Ierusalim, Academia de Arte, ne ofera o varianta a viitorului intr-o maniera destul de realista.

Sight este titlul scurt-metrajului.
Ideea centrala este aceea ca vom trai/ locui tot mai putin in lumea reala, asa cum o stim noi acum.

Creatorii productiei – Erna May-raz si Daniel Lazo. Peretii locuintelor contin tot felul de apps-uri, sunt decorati cu obiecte virtuale, sesizate prin doar prin intermediul unor lentile de conectare la VR. In realitate casele nu contin mare lucru. Da, hai sa nu va rapesc din placere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s