Legea lui Aaron

Gary Host a spart bazele JSTOR si MIT, dupa care a pus la dispozitia altor utilizatori un volum incredibil de documente. Aaron Swartz a fost tras la raspundere de autoritatile americane, iar de aici inainte stiti povestea. Lamurire: Gary Host este numele folosit de Aaron in spatiul virtual. MIT a derulat o ancheta interna dupa tragicul eveniment, (nu prea am habar de ce anume), iar oamenii au lansat tot felul de actiuni in memoria tanarului activist. Ceea ce mi-a sarit in ochi astazi este o chestiuta vehiculata de catre Zoe Lofgren, un congresman din California, si numita sugestiv: Legea lui Aaron. Ea vine, clar, ca un efect al mortii lui Aaron si poate avea repercusiuni incredibile asupra semnificatiei activismului si unor actiuni desfasurate de hackeri. Unde s-ar putea umbla? Pai, spune Lofgren pe contul sau de Reddit, la redefinirea fraudelor si abuzurilor facute cu ajutorul computerului. Mai multe despre asta puteti citi aici. Propunerea a fost bine primita in randul internautilor, nici nu este de mirare. Ceea ce este, totusi, ciudat este faptul ca procurorul in cazul lui Aaron, Carmen Ortiz, a declarat pentru Forbes ca actiunile hackerului/activistului nici nu erau atat de grave, cu toate ca in iulie 2011 se prefigura o sentinta de 35 de ani de inchisoare. Pai daca Ortiz era de parere ca Aaron merita o pedeapsa de aproximativ 6 luni, de ce l-a incarcat cu crime pentru 50 de ani, se intreaba pe buna dreptate Timothy B. Lee, autor Forbes. Atunci ar fi motivate vocile care sustin ca exista undeva la mijlocul acestor fapte si un soi de persecutie a tanarului activist. De ce anume s-a incercat incarcarea lui Aaron cu pedepse maximale? O intrebare care ma depaseste, nu pot elabora un raspuns intr-o situatie in care nu cunosc toate elementele si detaliile. Probabil si pe voi.

Ceea ce as retine aici este tocmai faptul ca impactul faptelor din spatiul virtual in realitate are sanse sa se mareasca pe zi ce trece, iar granita dintre cele pare sa devina translucida. Totusi, fara a ma arunca in predictii nefondate, Legea lui Aaron poate deschide calea inspre sanctionarea lui Gary Host, nu a lui Aaron Swartz. A da Ban unui user se poate transfigura in a-i interzice accesul la o serie de plaftorme, website-urie sau spatii virtuale. Este ca si cum ai avea interdictie sa mergi in localul X din cauza unor daune pricinuite in trecut. La o anumita scara, astfel de lucruri se practica. User-ul este inregistrat intr-o comunitate inchisa si se angajeaza sa-i respecte regulile. Ei bine, in momentul in care acesta le ignora, primeste Ban de la administratorii platformei. Mai exact, sta pe bara doua saptamani, fara sa poate face ceva sau cine stie ce altceva are de indurat. Aceste cazuri particulare pot ajunge sa fie respectate la nivel general, in contextul in care o Lege a lui Aaron va fi realmente luata in considerare, nu doar in SUA. Pana atunci, mai meditam…

Despre legatura dintre Aaron Swartz si Wikileaks poti citi aici…este un post interesant despre conexiunile Aaron Swartz – Julian Assange – Wikileaks.

Citeste si:

In memoria lui Aaron Swartz?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s