Un joc la granita dintre realitate si cyberspace

Am citit un post care spunea ca vanzarile de jocuri au crescut cu 20% in Romania, iar un altul in care se anunta noul produs Google: Ingress, un joc de tipul “alternate reality” care doreste sa-l scoata pe user din casa si sa vada lumea inconjuratoare intr-un alt mod…ludic, eventual.

Nu ma mira faptul ca industria jocurilor este in crestere si in Romania. Numitele “Computer Games sunt privite de specialisti drept un fenomen social. Partea pozitiva este reprezentata prin creativitatea dezvoltata in randul user-urilor (de/re-teritorializarea cyberspatiilor, imersiunea in cercul magic huizingian, dezvoltarea firului narativ, asocierea hacker/ haunt si ocuparea postului prezent, etc.), prin perpecerea jocurilor drept opere video-art (coduri scrise de artisti, pe buna dreptate), prin asocierea game culture cu ludologia (ludology)  si alte asemenea chestiute. (poate voi scrie candva un articol amanunttit despre toate acestea). In schimb, partea negativa are in meniu caracterul adictiv (fara substanta),impactul nociv pe care il pot avea jocurile asupra utilizatorilor si o groaza de alte chestiute.

FOTO: popscreen.com

Google, in schimb, te scoate din casa cu noul joc, Ingress. Ai nevoie de tehnologie mobila si de sistemul Android. Jocul doreste sa-ti resemnifice realitatea, sa te duca prin locuri pe unde nu ai umblat si de unde poti achizitiona puncte. Geo-localizarea se realizeaza prin terminalele mobile, iar maparea virtuala prin Google Earth, cred…oricum, ceva similar. Interesant este faptul ca “descoperirea” hartii ascunse se face intr-o realitate augmentata, reseminficata. Conceptul general ar fi similar War of Warcraft, in care oameni din toate colturile lumii joaca acelasi joc…in tabere sau pentru tabere diferite.

„Ideea ne-a venit gandindu-ne la conceptul de «computing ubicuu». Practic, dispozitivul dispare”, a explicat John Hanke, liderul proiectului, pe site-ul allthingsd.com. Marea inovatie, sa-i zic asa, din acest joc este ca nu te lipeste de ecran si tastatura, ci de scoate din casa….sigur, cu un device mobil conectat la internet. Ca atare, ca sa ai acces la acest cerc magic, va trebui sa iesi din undeva, folosindu-te nu de un avatar, ci de propria ta persoana. S-ar putea sa fie un dezavantaj asta…sau nu. Poate ca oamenii s-au saturat de imageria “interfetelor”construite in cyberspace…poate vor sa se joace pe ei insisi. Dincolo de aceste idei, bariera dintre cyberspace si lumea reala devine translucida….sau din ce in ce mai translucida, daca nu suntem deja aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s