Disfunctionalitati identitare, a trai viata altora si cultura selfie

Aceste elemente mi-au ramas in minte dupa insiruirea artistei Marie Lou Desmeules intr-un interviu acordat Sub25.

 Societatea contemporană reflectă multe disfuncții identitare, compuse din excesul de chirurgie plastică, a trăi viața altora (prin social media), cultura selfie, dorința de a arăta ca o anumită celebritate și asocierea succesului, a banilor și a fericirii cu frumusețea. Consumăm zilnic tone de informație și producem propriile imagini distorsionate asupra realității. La final, realitatea pe care o vedem și trăim este mozaicul pe care ni-l creăm zilnic asupra noastră prin informațiile pe care le primim. Oamenii au nevoie să își definească rolul în abundența asta de imagini amestecate.

 

M-as limita nu la o insiruire, ci la afirmarea doar a presupusei culturi a selfiului. Aceasta deja le presupune pe celelalte, alaturi de multe altele, cel mai probabil. Ca atare, sa fie cultura selfie un element patogen? Viral este, dar selfitizarea ne face disfunctionali? Nu procesul, nu procedeul, altceva. Chirurgia asta digitala este efectul unei disfunctii identitare, e drept, caci nu ne-am apucat sa ne distrugem fetele daca am sti clar cine suntem si ce vrem. M-a bucurat faptul ca am regasit aceste idei la un artist, veti vedea de ce anume in timp ce-mi veti citi cartea, Selfie, descoperirea fetei.

Nu e doar Marie Lou Desmeules, ci si John Stezaker cu ale sale colaje distructiv-reconstructive.

john-stezaker
FOTO: http://www.marie-loudesmeules.com

Exista niste linii comune, una dintre ele find tipologia remodelarilor pentru identificarea unei fete. Eu am mai vorbit despre enigma disparitiei online a identitatii, dar acum nu mai e nimic enigmatic. Te pierzi si te reconstruiesti. Si nu te gandi ca vei ajunge vreun Keyser SözeDetalii? Abia astept sa impartasesc o mica parte din ele vineri, 10 octombrie, ora 17.00, celor dintre voi care veti poposi la Turnul Croitorilor/ Cluj-Napoca. A doua zi o voi face la Salonul Hunedoarean al Cartii 2014 de la Deva, de la ora 16.00.

Sa inchei tot cum a inceput:

The ever so confrontational and multidimensional work of “Painting Surgeries” is a psychological tension between the extraordinary models of “artistic” and “artificial” entities placed in front of their thematically corresponding backgrounds. The artist plays with the idea of the observer (model), the technique (painting) and the image itself (photography)/ www.marie-loudesmeules.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s