Numaratoare inversa pana la Maraton Apuseni! Lasa tableta si hai la alergat

Sportul de masă începe să prindă din ce în ce mai mult și pe la noi. M-am uitat la câți oameni au fost la Maratonul Internațional AROBS de la Cluj, o creștere semnificativă față de anii precedenți. Totuși, suntem încă departe, avem mult prea multe griji față de comoditatea mașină, față de tabletă, laptop sau, mai grav, televizor. Și ceea ce e mai trist e faptul că mulți nu pot să ofere un exemplu pentru tinerele generații, care rămân captive aici. E nevoie de educație, iar acest aspect pare că nu mai este prioritar. Nu spun asta doar cu referire la alergarea în natură, ci și la păstrarea naturii. Dar să vă vorbesc despre un eveniment mult așteptat de mine și despre locuri de excepție.

Mai sunt câteva zile până la primul meu semi-maraton montan: voi alerga la Maraton Apuseni msg systems. Mi se pare că nimic nu se compară cu alergarea montană, acolo mă simt cel mai bine când alerg. Anul acesta sper doar să pot ajunge la finalul cursei, urmând să alerg nerefăcut complet după o întindere de tendon suferită în urma nerecuperării corespunzătoare după Maratonul Internațional Arobs. Da, sunt un începător în acest destul de recent hobby, căci muntele e trecut deja pe listă de câțiva ani. Tocmai din această cauză am făcut și erori în pregătirea mea, dar învăț. Ceea ce este cel mai important, acum și pe mai târziu, este să alerg din plăcere. Acest tip de alergare este fantastică pentru tonusul nu doar fizic, ci și psihic. Dacă reușesc să ajung acolo, alergarea să facă o casă bună cu plăcerea, atunci sunt mulțumit.

Susțin și aplaud programul de educație montană din zonele rurale din Apuseni lansat de Clubul Alpin Român – Secția Universitara Cluj și Natura Transilvaniei. Este o chestiune nu doar inedită, ci și firească, întrucât păstrarea munților și pădurilor se poate face nu doar prin politici, ci și prin educație. Este un aspect lăsat mai la urmă, dar extrem de important. Traiul în comuniune cu natura presupune un respect aparte față de acest mediu. La urma urmei, iată, România este într-o constantă fierbere din cauza tăierilor ilegale de pădure. Dar să vă spun mai jos cam care ar fi obiectivele asumate de organizatori:

[info]- organizarea de cursuri, tabere, ateliere si activitati educativ-sportive destinate comunitatii locale, in special copiilor si tinerilor din Apuseni;
– integrarea unei paduri seculare din zona Baisoara in reteaua ariilor protejate din Apuseni;
– constructia unui centru de activitati montane pe traseul Maraton Apuseni msg systems, cu o arhitectura inspirata de colibele traditionale din zona.[/info]

[info]Donatiile se pot face in contul Asociatiei Clubul Alpin Roman – Sectia Universitara Cluj, IBAN RO77BRDE410SV77496424100 deschis la BRD. In sectiunea detalii plata donatorii sunt rugati sa mentioneze “Centrul de educatie montana Apuseni”. Donatii online se pot face pe pagina dedicata (http://maratonapuseni.ro/doneaza) iar mai multe informatii despre program si posibilitati de implicare pot fi oferite via e-mail la contact@maratonapuseni.ro.[/info]

Ca atare, este o invitație. Știu, sunt multe cauze, nu le putem susține pe toate, dar fiecare aport poate fi semnificativ, nu în mod necesar financiar.

Am în minte să alerg la Maraton Apuseni ca un mesaj special pentru păstrarea pădurilor, un mesaj împotriva abuzurilor făcute de toată lumea împotriva acestor habitate și de educare a celor care au nevoie. Îi susțin pe toți cei care se zbat, încearcă să facă ceva, demască ilegalitățile și nenorocirile petrecute pe munți și în păduri. Mă angajez să o fac și eu în măsura posibilităților mele.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s