O societate cu studii superioare. De ce trebuie sa aiba toata lumea facultate?

Este un trend, aproape o normalitate să ai o facultate, oricare ar fi ea. Evident, acest lucru dăunează nu doar calității și nivelului sistemului universitar, ci și pregătirii individuale. Când se produce pe bandă rulantă, când rezultatul se materializează într-o diplomă degeaba, e clar că ceva nu e în regulă. Eu întreb așa: de ce trebuie să avem facultate cu toții?

Este o întrebare care jenează, care te face să pari cu o treaptă mai jos, dacă îți este direct adresată. Nu! Să nu vedeți astfel acest lucru. Avem nevoie de meseriași, sunt atâtea domenii în care ducem lipsă. Pe bune, vă spun din proprie experiență. Am găsit foarte greu un electrician auto bun în Cluj. Da, iată, în Cluj-Napoca, al doilea auto-declarat oraș al țării. De altfel, lipsa de personal calificat este o chestiune care afectează multe domenii. Câți tâmplari buni știți? Dar mecanici auto sau mai știu eu ce? De ce? Pentru că toată lumea este preocupată să-și trântească o diplomă, nu contează de care sau unde, să o obțină, uneori cu orice preț, și să o trântească la CV. Ce se întâmplă în acest context?

1. Piața forței de muncă este invadată de o masă de indivizi. Ei nu știu nimic, dar absolut nimic, își vor căuta job-uri, iar aceeași piață nu le oferă prea multe alternative. Aruncați un ochi și vedeți că sunt câteva domenii căutate, restul fiind loterie. Posesorii de diplome sunt încurajați de…universități, pentru că ele le dau acordul lor: da, sunteți buni în asta! Vedeți hilarele discursuri de final de promoții, vă umflă râsul. Universitățile dau parafa absolvenților că ar fi specialiști în ceva, iar ei, indiferent dacă știu sau nu ceva, o iau de bună. Să nu credeți că nu emit pretenții. Posesorii de diplome degeaba emit judecăți de tipul: doar am o facultate, nu am venit aici să fac/ câștig asta! Piața îi va trezi la realitate și va fi un adevăr dureros.

2. Miturile job-urilor bine plătite dau tonul contagiunilor lansate la nivelul generațiilor de liceeni. Da, se câștigă bine în IT sau finanțe-bănci, dar nu toți vom fi IT-iști sau economiști. Părinții își încurajează aiurea copiii să meargă acolo unde iese banul. Dacă ești un electrician auto bun, vei câștiga mai bine decât în IT. Pe bune, poți face asta. A, că ești murdar pe mâini. Bine, dacă lucrezi la birou, atunci ești suspect de seria de boli asociate acestei munci. Nu vă îmbătați cu apă rece. Sunt unii care chiar ar putea să facă excelent cu totul altceva decât să piardă aiurea vremea și banii părinților prin tot soiul de facultăți. Măcar să fie bine pregătiți, chiar dacă au ales un drum închis prin specializarea respectivă. Sunt și cazuri de pasionați. Aceștia, însă, fac notă discordantă, sunt cazuri aparte.

3. Trăim încă iluzia că facultatea este o stare de normalitate, iar acumularea diplomelor ne poate oferi un job/ un job bun. Fals! Uitându-ne prea mult la tot soiul de cifre din grădinile vecinilor mai vestici, tragem tot felul de concluzii de tipul: stăm bine la numărul de doctorate, dar este loc și de mai bine. Acest lucru înseamnă creșteri forțate care vor duce trepat, se întâmplă deja, inclusiv la normalizarea acestei trepte de învățământ superior: este aproape de ordinul firescului să ai un doctorat. Bun, dar de făcut, ce faci cu el? O facultate nu-ți garanteză un job, iar un doctorat poate fi o sperietoare pentru angajatori.

Sunt doar trei puncte, lista e deschisă.

Ca atare, da, îmi mențin opțiunile: 1. universitățile trebuie să redevină selective pentru a putea produce nu diplome, ci absolvenți bine pregătiți, și 2. nu toată lumea trebuie să aibă facultate. E simplu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s