AI – websites that design themselves, un viitor infricosator pentru industria IT? Adevarul

Pare o frântură desprinsă dintr-un SF, dar vă asigur că nu este. Oricum, inițiatorii proiectului The Grid se cred niște cosmonauți în domeniul lor, iar faptul că vorbesc despre algoritmi care țe înțeleg nu face decât să le crediteze ideea. Bine, colegii mei IT-iști au argumentele lor tehnice să mă contrazică, lucru pe care s-ar putea să-l facă la job, dar mă voi refugia pe tărâmul spectrelor teoretice și speculative. Acolo sunt la mine acasă.

Ideea tipilor de la The Grid este să utilizeze AI – inteligența artificială în construirea website-urilor. Și nu orice site-uri, ci ei vorbesc inclusiv de unele mai complexe precum cele din domeniul e-commerce. Ca atare, să facă mai user-friendly construirea de website-uri, să nu mai existe un asemenea număr de ore pentru această chestiune și, nu în ultimul rând, să nu se mai aloce un asemenea număr de oameni pentru a realiza un proiect anume. Ei merg pe o idee de succes precum WordPress. Aici ai nevoie de câteva cunoștințe minimale pentru a-ți ridica un website în câteva zile, ceva simpluț. Sigur, argumentele tehnice, cum am menționat, s-ar putea să contrazică toată această idee. Există, totuși, un mare dar la mijloc, întrucât discutăm despre AI. Tărâmul este încă semi-obscur la nivel de posibilități și opțiuni. Ca atare, orice aplicabilitate a sa ar trebui privită nu cu scepticism, ci cu interes + curiozitate. Eu merg pe ideea unui v-am spus eu acum ceva timp. Scriam acum vreo doi ani despre impactul pe care îl va avea curând semantica web la nivelul algoritmizăilor. Ei bine, acesta este următorul pas: o automatizare pe baza unor algoritmi destepți. Da, nu am făcut direct conexinea cu AI, dar am fost în zonă, iar afirmația mea cu o falsă pretenție prognostică stă în picioare, se poate aplica.

Proiectul a fost primit cu entuziasm. Eu am primit link-ul de la coleg front-end developer care a văzut ideea drept una înfricoșătoare. Da, poate avea acest impact. Proiectul a primit primele review-uri anul trecut, prin toamnă.

Cnet a privit obiectiv apariția the Grid, a luat un scurt interviu ui Dan Tocchini, vice-președintele acestui start-up, și a punctat în mod special opțiunea financiară pentru a intra în posesia pachetului: 96 de dolari pe an, iar apoi 299, cu hostingul inclus.

Techcrunch a mizat pe adaptabilitatea conținutului și pe posibilitatea de a crea un site responsive în doar câteva minute. Iată și o prezentare video a proiectului:

fastcompany.com sunt entuziasmați de apariție, punctând că The Grid sunt website-ul viitorului: se construiește singur. Totul este centrat pe a face mai ușor procesul construirii website-urilor, așa cum a explodat web 2.0 în privința accesibilității publicului larg. Vârsta mașinii de auto-creare a website-urilor nu este perfectă, nu încă. Deci, sunt așteptări mari de la AI și puterea sa în privința automatizării construirii website-urilor. Alte impresii despre The Grid: entrepreneur.com și Wired.

Este o cerere fantastică de website-uri, sunt cifre peste cifre care indică noi și noi trenduri. Tipul acesta, Tocchini – web-designer, pare să înțeleagă altfel lucrurile: este nevoie de viteză și de accesibilitate, chiar dacă acestea vin la pachet cu câteva efecte negative pentru industria IT. Sunt sigur că automatizarea bazată pe AI va merge și în păturile funcționalităților unor website-uri, este un curs firesc al acestor creșteri exponențiale. Urmarea o știm: atingerea unei singularități tehnologice care se va manifesta printr-un boom de genul The Grid sau ceva asemănător pe piață. Promit și un episod 2 despre acest subiect.

Material publicat pe Adevarul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s