Reteaua artistica si artisticitatea retelei

A plonja direct imensitatea informațională, acesta este un fapt real și devenit o stare de normalitate. Este, de fapt, ceea ce am spus nu cu mult timp în urmă: fluxul informațional este cel care înghite și te înghite.

Ei bine, nici artiștii nu au făcut vreo excepție. Imersiunea lor e la fel de reală. Pătrunderea artei în acest spațiu, plecând nu de azi-ieri, ci de la primele crâmpeie de net-art de prin anii ’95, a propus un nou contur: o estetică virală. Spațiul artei s-a transfigurat, a căpătat noi dimensiuni și s-a viralizat online. Dar aici este de discutat, căci privesc două aspecte: 1. prezența non-subiectivă pe web prin proiectele artistice și 2. imersiunea individuală a fiecărui artist care își prezintă portofoliul și se prezintă.

Artistul francez Gregory Chatonsky insinuează un après les médias sociaux, tels que nous les connaissons, un après Internet, un après ordinateur.

Acel ceva este doar speculat, neștiut de nimeni. Dincolo de acest aspect speculativ, Chatonsky mixează destinul rețelelor sociale cu cel al Internetului. Plonjarea în flux este o aruncare în hăul datelor din spațiul virtual, ceea ce nu face identic acel un après les médias sociaux cu un après internet, cum ar părea indică trimiterea de mai sus. Totuși, ceea ce urmează dispune sau va dispune de o structură profundă. Sigur, rămâne de văzut la ce anume se referă artistul francez. Până atunci, rămânem ancorați în acest flux, iar imersiunea aceasta ne obligă la o săpare în arhive, asta dacă și vrem să identificăm un element anume. Web-ul nu este decât rezultatul unor creșteri exponențiale, în timp ce rețeaua poate fi gândită ca un mare performance pe web. Aici sunt virtualizați și viralizați (și) artiștii. De aici putem separa acel dincolo, căci ceea ce este după rețea nu seamănă cu ceea ce este după internet. Nu știm nici câtă artisticitate va avea post-rețeaua, nici dacă internetul va fi într-atât de tehnic. Aici sunt în ton cu artistul francez: nu putem decât specula post-urile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s